Nieuws

Natuurmarkt.
Op 20 april 2024 van 11.00 tot 16.00 uur is weer de jaarlijkse natuurmarkt bij het Lauwersnest van Staatsbosbeheer.
Er is allerlei informatie en er zijn (lokale) producten te kopen:

Verder zijn ook deze partijen aanwezig:

  • Wereld Erfgoedcentrum (WEC)
  • IVN Noord-Groningen
  • Staatsbosbeheer met uitleg over het beheer van het gebied
  • Donkerte van de Wadden/Kapteijn Instituut

Daarnaast wordt er 2x (van 11.30-12.30 uur en 14.00-15.00 uur) een workshop knipkunst gegeven door een vrijwilliger van het Lauwersnest. Knip je eigen vlinders, libellen en kevers van papier. Er is een aparte koffiehoek/terras, en natuurlijk is de winkel van het Lauwersnest geopend! 

De toegang is gratis, dus kom gezellig een kijkje nemen! 

Gaswinning

Welles Nietes Welles… het zijn dagkoersen. Bedoeling is dat de gaswinning uit het Groningerveld zo snel mogelijk stopt, uiterlijk 1 oktober 2024. De putten van dit veld worden met beton afgesloten. Dat betekent niet dat de totale gaswinning in Groningen wordt beëindigd, de winning uit andere velden gaat gewoon door. Zo blijft de winning van gas onder de Waddenzee doorgaan, er is bijvoorbeeld voor het gasveld Lauwersoog een vergunning verleend tot 2036.

Uitbreiding defensie Markerwaard

Dorpsbelang heeft de volgende zienswijze ingediend:

‘Als Vereniging Dorpsbelang Lauwersoog uiten we onze grote zorgen over de uitbreidingsplannen van Defensie.
De Marnewaard staat op de lijst voor allerlei zaken die op verschillende vlakken overlast gaan veroorzaken, zoals schietbaan dynamisch schieten met voertuigen, landingsbaan luchtverkeer, zware explosieven, munitie- opslag, amfibisch oefenterrein etc. Stel dat dit doorgaat dan zakt de kwaliteit van leven van de vaste dorpsbewoners gigantisch. Maar dat niet alleen, het heeft tevens een enorme impact op het beschermde natuurgebied en op de recreatieve functie van dit terrein. Vooral de zware explosieven die geluidsoverlast en trillingen in de grond veroorzaken doet hier in Noord-Groningen emoties oplaaien. Dit doet associaties opwekken met de voormalige aardbevingstrillingen, met schade aan- en waardevermindering van huizen.’

Meer over de plannen leest u op de site van Defensie https://www.defensie.nl/onderwerpen/ruimte-voor-defensie

Toekomstagenda Lauwersmeer

Voor het Lauwersmeergebied is een plan voor de komende tien jaar opgesteld. In de agenda is oog voor waterveiligheid, waterkwaliteit en natuur, duurzame landbouw, visserij, recreatie en toerisme. Voor duurzame mobiliteit wordt gedacht aan verbetering van het openbaar vervoer.
De complete agenda vindt u op de site van de Gemeente Het Hogeland. https://hethogeland.nl/fileadmin/Hogeland_bestanden/Documenten/nieuws/Toekomstagenda_Lauwersmeer.pdf