Werelderfgoedcentrum blikvanger Lauwersoog

Het Werelderfgoedcentrum is de blikvanger in de haven van Lauwersoog. Het gebouw is in volle glorie verrezen en de houtbetimmering is vrijwel klaar. Voor de deur is nu de sloop van het Havenkantoor komende en ook achter de schermen wordt hard gewerkt aan een ambitieus programma van activiteiten. Hiermee wordt niet gewacht tot na de opening volgend jaar, in 2024 zijn er diverse ‘pilots’ om te zien wat werkt.

Zo is er de samenwerking met IVN om educatieve programma’s voor de (school)jeugd te ontwikkelen. In het WEC komen een tweetal klaslokalen voor een dag ‘verwonder je wad’.

Cultuur krijgt een plek. Sjoerd Jousma gaat schilderworkshops op locatie verzorgen en het Aurora Festival organiseert een tweetal concerten op locatie in de haven. Er komen zeiltochten ‘van zout naar zoet’ of gecombineerd met wadlopen.

Elk groot project heeft menselijke voor- en tegenstanders, maar de zeehonden zijn zich inmiddels van de veranderingen bewust. De eerste nieuwsgierige zeehonden zijn in de haven gesignaleerd ‘wat gebeurt daar allemaal’. Ze oefenen al op maandagochtend voor het openingsfeest en willen een ‘Waddenlied’ ten gehore brengen. Dat klinkt nog euh euh euh, maar de opening is pas in 2025, misschien overtroeven ze dan het Gelegenheidskoor Lauwersoog!

Kijk op wec-waddenzee.nl