Het belang van donkerte

Onze boswachter Jaap Kloosterhuis vertelde op een jaarvergadering van Dorpsbelang al eens een boeiend verhaal over het belang van ons ‘Dark Sky Gebied’ want veel onnodig licht verstoort het leven van planten, dieren en mensen. Aan de rand van het ‘Dark Sky Gebied’ ligt als lichtbaken de haven van Lauwersoog. De Havencoalitie van bedrijven is in 2023 samen met de overheid gaan werken aan een ‘Masterplan Donkerte’.
Knelpunten zijn in kaart gebracht en thans is het zoeken naar geldelijke middelen om verbeteringen te realiseren. Op de jaarvergadering Dorpsbelang 2024 zetten veel bewoners een handtekening onder het voorstel hiervoor ‘dorpsbudget’ te benutten, hopelijk met succes. De Gemeente Het Hogeland vindt immers duisternis een belangrijke waarde en streeft ernaar de donkerste gemeente van Nederland te worden. Op duisternis en lichtvervuiling hebben we met een goede onderlinge samenwerking direct invloed. Help dus mee om onnodige verlichting te beperken. Op de foto is te zien hoe er vooruitgang is geboekt op het kazerneterrein. Verlichting is meer dan alleen het licht uitdoen, de wijze waarop wordt verlicht en de kleur hiervan is ook belangrijk. Kunstlicht, we kunnen niet zonder maar overdaad schaad.

Meer hierover kunt u lezen op np-lauwersmeer.nl